Taidetarvikkeiden esittely, osa 4


Värikynäpiirtämisen tarvikkeet

Värikynät on ne mitkä yleensä jokaiselle lapselle annetaan ensimmäisenä käteen piirtämistä varten ja jokainen on niillä värittänyt vähintään koulussa. 
Itsekin aloitin värikynillä piirtämisen jo ihan pikkulapsena ja se into jatkuikin melkein 20 vuotta. Sitten joskus 2008 tuli kyllästyminen värikyniin ja siirryin vesivärien pariin. Oikeastaan vuoteen 2014 asti värikynillä tuli tehtyä vain ehkä 1-2 työtä vuodessa. 
Viime vuonna alkoi taas värikynä kiinnostus heräämään kun netissä tuli vastaan upeita värikynätöitä ja kuulin blendaus tekniikasta. Sittenpä näitä on enemmän tullut tehtyäkin, viime vuoden lopun ja tämän vuoden aikana ainakin 8 värikynäpiirrosta. Toivottavasti tän vuoden puolella vielä lisääkin pääsee tekemään :) 

Kynät

Mun rakkaimmat esittelyyn ensin, eli Faber-Castellin Polychromos värikynät. Iso kiitos kuuluu näille kynille, että mun värikynäpiirtämisen tekniikka otti ison harppauksen eteenpäin. 
Kynät ovat todella laadukkaat, terä on kestävä, hyvä valonkesto ja iso väriskaala. Ihan parhaat värikynät millä olen koskaan värittänyt ja voin ehdottomasti suositella jos joku kaipaa itselleen värikyniä. Toki nämä ovat vähän hinnakkaat mutta varmasti jokaisen euron arvoiset :)
Viime vuonna kun nämä sain niin kirjoitin pienen esittelyn jonka voit lukea täältä.

Kuva on viime vuodelta kun kynät on vielä käyttämättömät. Nyt ne on vähän jo kuluneet, varsinkin valkoinen ja musta taas yllättäen.. Se huono puoli näissä on, että kyniä ei oikein suomesta saa yksittäin ostettua, eli saa nyt nähdä mistä saan ostettua uudet tilalle kun tarvis tulee. 
Muuten nämä värit ei kulu paljoa verrattuna muihin kyniin koska terä on sen verran kova eikä kynää tarvitse teroittaa jatkuvasti. Olen huomannut myös että terä kestää jopa teroittimella teroitusta toisin kun mun muut värikynät jotka katkeaa todella helposti.


Mitä sitten oli ennen Polychromoseja? No Derwentejä tietenkin. Nämä on Studio sarjaa ja jo vanhat kynät, ostovuosi varmaan 2007. Sitä ennen mulla oli vaan jotain lasten halppisvärejä joista ei nyt kuvaa ole, kyllä nekin jossain kaapin perällä vielä on.

Mutta tosiaan nämä on aika vähällä käytöllä olleet eivätkä kovin paljoa ole kuluneet, paitsi musta väri mikä on hävinnyt kokonaan.


Pari vuotta sitten Helsingissä käydessä mukaan tarttui Derwentin Artists sarjan kyniä. Tuubi taidetarvikeliikkeessä näitä oli myytävänä yksittäin joten haalin tietenkin kaikki ruskean sävyt mukaan kun noissa mun Studio väreissä ei niitä löydy kun pari.
Studio ja Artists sarjat on aika lähelle samanlaisia, Artists kynät on ehkä ihan pikkuisen pehmeämmät ja värikylläisemmät mutta käytössä en kyllä huomaa oikeastaan eroa.

Valkoinen ja musta kun on aina ensimmäisenä loppu niin olen yksittäin ostanut Koh-I-Noorin Polycolor valkoisen ja Negro mustan. Tuo Negro on aika erikoinen kynä, siitä sanotaan että se on hiilikynä mutta koostumus siinä on pehmeä ja värikynämäinen eikä se muistuta kyllä yhtään mun muita tavallisia hiilikyniä. Tällä saa ihan super tummaa mustaa ja terän saa todella teräväksi joten sillä on hyvä tehdä kaikki pienimmät mustat yksityiskohdat.


Sitten kynät mitä olen eniten tässä viime vuosien aikana käyttänyt on Derwentin Drawing sarjaa. Nämä kynät ei ole ihan tavalliset värikynät, vaan näiden terä on paljon pehmeämpää ja kermaista mikä levittyy hyvin. Näissä ei ole ollenkaan kirkkaita perusvärejä vaan pelkästään murrettuja luonnonläheisiä sävyjä. Eli just täydelliset eläinten piirtämiseen.  
Paketissa on kynien lisäksi myös liituja. Nyt kun kuvasin näitä niin tuli into kokeilla noita liituja blendaus tekniikalla, luulisin että noilla olisi hyvä tehdä pohjavärejä ja varsinkin isoja aloja kuten taustoja. Pitää varmaan jossain välissä testata liitujen ja Polyjen yhdistämistä.


Toisessa myöhemmin ostetussa paketissa on lisää sävyjä.

 Paperit

Värikynillä tykkään piirtää värillisille papereille enemmän kuin valkoiselle joten käytän samoja papereita kuin pastelleilla piirtäessä. Eniten käytössä Cansonin Mi-Teintes ja  Daler-Rowneyn Murano paperit.


Blendaus







Värikynillä piirrän blendaus tekniikalla. Eli ensin väritetään pohjaväri, blendataan tärpätillä, annetaan kuivua, tehdään uusi kerros kynillä ja blendataan taas. Tämän ansiosta kerroksia pystyy tekemään paljon enemmän eikä paperi mene väristä tukkoon.
Blendaukseen käytän Hanartin hajutonta ohenninta.



Teroitus

Värikynät teroitan aina puukolla jolloin terä ei katkea niin helposti kuin tavallisella teroittimella pyörittäessä.
Luulin että olen tästä puukosta laittanut kuvan blogiin jo aikaisemmin mutta en sitten ilmeisesti olekaan. Ei vanha enää muista :D
Tämä puukko on mun isän tekemä.  Isä on tehnyt harrastuksena puukäsitöitä niin kauan kuin vain muistan ja onkin todella taitava tekijä. Tämä puukko on suunniteltu erityisesti kynien teroitukseen ja siinä on lyhyt vain 5cm pitkä terä ja tukeva varsi.


Puukolle on myös oma teline jossa on paikka myös parille kynälle.

 Mitäs sitten kun kynä on kulunut lyhyeksi nysäksi eikä sitä ole hyvä pitää enää kädessä? Siihen  löytyy avuksi jatkovarsi. Mulla on Derwentin jatkeet, 7mm ja 8mm paksuille kynille.






----------------------------------------------------------------------------------------------------


Taidetarvikkeiden esittely, osa 3 -Pastellipiirtämisen tarvikkeet

8 kommenttia:

  1. Mä oon kuolannut noita Polycromosseja jo jonkin aikaa, näyttää vaan niin kivoilta! Koulussa mulla on vielä yli 10 vuotta vanhat Derwent Studiot, sain joskus kaksi rasiallista niitä, toiset on piirtämisestä kuluneet jo jokin aikaa sitten, mutta nämä yhet kitkuttavat vielä koulukäytössäni :D. Nuo Drawing kynät näyttää myös käteviltä, niistä en jostain syystä ole kuullutkaan, ainakaan en ole nähnyt missään. Kiitos taas esittelystä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värikynät on siitä kivat että ne kestää paljon pidempään kuin pastellikynät mitkä kuluu paljon jopa yhden piirustuksen aikana.
      Kyllä noita drawing värejä aika monessa paikassa myydään. Tuota pakettia missä on myös liituja en kyllä löytänyt mistään suomalaisesta kaupasta kun äsken pikaisesti katsoin, oisko sen teko sitten lopetettu kokonaan..

      Poista
  2. En ole tiennytkään, että kynille on tuollaisia jatkovarsia! :D Olen värittänyt värityskirjaa niin urakalla, että kynät alkaa oleen nysiä ja vaikka mun puuvärit onkin niitä perus markettikyniä, olisi silti kiva käyttää ne loppuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo on kyllä kätevät! Muunkin merkkisiä varmasti löytyy, nuo vaan sattui löytymään läheisestä taidetarvikeliikkeestä niin piti napata mukaan :D

      Poista
  3. Oi miten ihania tarvikkeita! Tosi kätevä tuo puukko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kätevämpi kuin tavallinen teroitin :)

      Poista
  4. Mitkä hyödyt tolla blendauksella on? Kuulisin mielelläni lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blendauksella saa värin leviämään ja se mahdollistaa useamman värikerroksen tekemisen ilman että paperi menee niin nopeasti tukkoon.

      Poista