Värikynien blendaamisesta


Taidetarvikkeiden esittely postaukseen tuli kysymys värikynien blendauksesta ja mitä etuja siitä on.  Aiheesta löytyy aika vähän tietoa suomeksi, joten ajattelin tästä tehdä ihan oman postauksen ja kertoa sen mitä itse tästä tiedän.

Värikynien blendaus tapahtuu joko tärpätillä, värikynille tarkoitetulla pehmentimellä tai jotkut käyttävät myös baby oilia. Itse en baby oilia ole käyttänyt koska se ei ole varsinaisesti taidekäyttöön tarkoitettu ja en luota siihen että se kestäisi paperilla vuosia hyvänä. 
Värikynille on olemassa ihan omia pehmentimiä, ainakin Zest It merkkinen löytyy ja sitä tuossa katselinkin Amazonista. Sitä olisi tässä suunnitelmissa ostaa niin pääsen testaamaan myös sitä. Suomen markkinoilla näitä en ole nähnyt myytävän.
Tähän asti olen käyttänyt Hanartin hajutonta ohenninta ja se on toiminut hyvin.

Blendata voi myös ilman mitään nestettä, tietenkään lopputulos ei ihan ole sitä mitä nesteen kanssa.  Tähän tarkoitukseen löytyy paperistomppeja sekä myös blenderikyniä jotka ovat siis värittömiä värikyniä, eli sisältävät vain sitä vahaa mitä kynät ovat. Tällä kynällä värittämällä saa värin leviämään ja kirkastumaan. Näitä myydään Suomessakin, esimerkiksi täällä esitelty ihan videon kera.   

Blendaaminenhan tapahtuu niin, että ensin väritetään kynällä tai useammalla halutut pohjasävyt. Sen jälkeen kastetaan sivellin tärpättiin, pyyhkäistään ylimääräisiä talouspaperiin ja aletaan levittämään väriä. Värin levitykseen riittää ihan pieni kosteus joten sen takia on hyvä pyyhkäistä siveltimestä ensin ylimääräiset talouspaperin palalle. 
Levityksen jälkeen odotetaan hetki että paperi kuivuu ja aletaan värittämään toista kerrosta. Sitten blendataan taas uudestaan ja toistetaan tätä niin monta kerrosta kuin mieleinen lopputulos on saavutettu. Eli hyvin yksinkertainen tekniikka on kyseessä :) 
Youtubesta löytyy värikynillä värittämisestä useampia videoita englanniksi ja tässä yksi mun tekemä video missä värittämistä näkyy. 

Isoin etu blendaamistekniikassa on se, että väri leviää ja uppoaa myös paperin "kuoppiin". Papereissa on yleensä aina enemmän tai vähemmän pintatekstuuria ja tavallisesti värikynillä värittäessä tämä tekstuuri jää näkyviin.
Tein pienen esimerkkikuvan mistä näkee miten blendaus vaikuttaa pintatekstuurin näkymiseen. Paperina tässä on Cansonin Mi-Teintes taidekartongin karheampi puoli. Kaikki pallot on  väritetty samoilla kynillä ja samalla määrällä väriä. 
Vasen pallo on pelkästään kynillä väritetty ja sitä ei ole blendattu yhtään millään. Väri ei uppoa kunnolla kuoppiin ja näkyviin jää paperin väriä. 
Keskellä oleva pallo on väritetty tavallisesti ja sen jälkeen hankasin väriä paperistompilla. Tämä paperi on sen verran karheaa että väri ei levinnyt oikeastaan yhtään. Paperistomppi toimii paremmin sileämmällä paperilla.
Oikealla oleva pallo on väritetty ensin samalla tavalla kuin muutkin, mutta sen jälkeen väri on levitetty tärpätillä. Väri leviää myös kuoppiin eikä paperin väri näy alta. Eri sävyt myös sulautuvat enemmän toisiinsa.


Tässä hevosessa näkyy myös selkeästi ero mistä kohtaa väriä on jo blendattu ja missä ei. Ilman blendausta pinta on paljon rouheamman näköinen ja ainakin omaan silmään viimeistelemätön. Vaikka tässä on paperi huomattavasti sileämpää kuin tuossa pallopiirustuksessa käytetty, näkyy paperin tekstuuri silti. 



Värin leviämisen lisäksi blendaus mahdollistaa useamman kerroksen tekemisen. Suurin osa värikynistä ovat vahapohjaisia ja osa kuten Faber-Castell öljypohjaisia. Varsinkin vahapohjaisten kynien kanssa tulee ongelmaksi värien kerrostaminen. Tarpeeksi monta kerrosta kun tekee paperin pinta menee vahasta tukkoon ja väriä on lähes mahdoton enää sen jälkeen lisätä. Kerrostaminen on kuitenkin tärkeää varsinkin silloin kun tavoitteena on saada realistista lopputulosta. Blendaamalla väri levittyy, ylimääräinen vaha poistuu,  pinnasta tulee tasainen ja se ei enää ole niin liukas jolloin siihen saa uuden kerroksen tehtyä paljon helpommin. 

Blendaus tekniikalla voi värittää huomattavasti kevyemmin, ohuilla kerroksilla jolloin kynät eivät kulu niin paljoa. Tietenkin tähän vaikuttaa myös paperin laatu, mitä sileämpi sen vähemmän kynät kuluvat. 

Itselleni blendaus tekniikka sopii hyvin ja se nostikin värikynäpiirtämisen ihan uudelle tasolle. Enää en varmaan osaisi edes piirtää tavallisesti. 
Toivottavasti tästä postauksesta oli apua ja muutkin innostuu tekniikkaa hyödyntämään.  

2 kommenttia:

  1. Kiitokset mielenkiintoisesta postauksesta. Itse olen käyttänyt blendaamiseen pääasiassa pumpulipuikkoja ja kevyttä kiillotusta vahapohjaisella kynällä. Tämä on kuitenkin todella aikaa vievää. Tuota Zest-Ittiä löytyy kaapista, mutta sitruksen haju on sen verran hirveä että itselleni puhkaisee helposti migreenin. Bongasin tuossa taannoin hajutonta Zest-Ittiä uutuutena Jackson'sista. Pitänee joskus testata.

    VastaaPoista
  2. Toki voi ilman mitään ainettakin blendata, mutta eihän se ihan sama juttu ole. Onneksi mulle tuo Zest-It ei ole mitään tehnyt vaikka onhan se aika voimakas haju. Ainahan varmasti parempi vaihtoehto olisi hajuton.

    VastaaPoista