Osku


Sain työkseni tehdä muotokuvan jo edesmenneestä Osku koirasta. Karva on jo harmaantunut, mutta koiramainen pieni hymy pysyy kasvoilla. 

Osku on tehty pastelleilla pastelmat paperille. Tämä olikin nyt ensimmäinen piirros kyseiselle paperille. Useamman vuoden sitä olen miettinyt, että olisi kiva testata kun paljon sitä ulkomaalaiset taiteilijat käyttää ja kehuu parhaaksi pastellipaperiksi. On se vaan myönnettävä, parasta pastellipaperia mitä olen kokeillut :) 
Kesäkuussa tein Tanen muotokuvan ja siinä käytin Sennelierin pastellikartonkia, josta en sitten ihan hurjan paljon tykännyt sen liiallisen karheuden takia. Pastelmat on muuten samantyylinen tukeva kartonki missä hiekkapaperimainen pinta, mutta tuo pinta ei ole lähellekään niin karhea kuin Sennelierissä. Sillai sopivasti karhea, pintaan jää hyvin väriä mutta ei niin karhea että vaikeuttaa liikaa yksityiskohtien tekemistä. Tähänkin pystyy kerrostamaan ihan hurjan paljon. Väri ei myöskään pölyä tämän kanssa vaan kaikki väripigmentti jää paperiin. Se on myös hyvä juttu sen takia, ettei tämän päälle tarvitse laittaa niin paljoa fiksatiiviä. 
Pieni miinus tulee taas siitä, ettei värit leviä kunnolla tässäkään. Paremmin sentään kun Sennelierissä, joten eiköhän siitä ongelmasta selviä.

Ensimmäisenä aloitin korvakarvoista ja hetki siinä tuntui että apua, tää on yhtä vaikeaa kun sennelierille piirtäminen. Mutta onneksi pienen alkukankeuden jälkeen homma rupesi toimimaan paremmin. 


Valmis Osku! Taustan kanssa tuli pari epätoivoista hetkeä, kun tuo väri ei levinnyt oikein millään, niin ei saa sellaisia liukumia kovin helposti aikaan. Jatkossa pitää tehdä taustat vaan reilusti isommalla värimäärällä ja käyttää enemmän liituja pohjalla. Mietin myös vedellä levityksen testaamista. Katsoin tubesta videon missä taustan pohja tehtiin ensin vesiväreillä, eli ainakin pastelmat kestää vettä.


Pastelmatia löytyy nyt multa neljää eri väriä eli valkoinen, sienna, ruskea ja anthracite koossa 30cm x 40cm ja tummanharmaa ja anthracite koossa 50cm  x 70cm. 
Jouduin ostamaan nämä Amazonin kautta Englannista kun Suomessa näitä ei myydä ollenkaan. Jotenkin tosi hassu juttu, että _yksikään_ kauppa ei myy vaikka en todellakaan ole ainut kuka tätä kaipaa. Olen myös laittanut toiveita parille kaupalle, viimeksi taidetarvikkeet.org nettikaupalle kun se kyseli mitä tuotteita kaipailet myyntiin. No eipä ole kuulunut eikä näkynyt että olisi tulossa. 
Moni yrittäjä  kuitenkin tänä päivänä valittaa  siitä, kun ei ole asiakkaita ja ihmiset ostaa ulkomailta jne, no pakkohan se on ostaa kun Suomessa ei kukaan myy vaikka ostajiakin olisi. Minäkin nyt vähälle aikaa olen ostanut nuo pastelmatit, Zest It blenderiä, Mono Zero kumikyniä useamman kappaleen (näistä kahdesta lisää jossain vaiheessa myöhemmin) sekä Faber-Castellin pastellikyniä. Näistäkin summaksi tulee jo melkein 300£ minkä mieluummin antaisin Suomalaiselle yrittäjälle kuin Englantiin. Mutta ei löydy näistä mitään Suomesta, niin ei. Joten rahat menee jatkossakin Englantiin.
Sori pieni paasaus, mutta tämä on vaan niin ärsyttävää :P  

Tosiaan mun osa pastellikynistä alkaa olemaan sen verran nysiä, että oli aika hommata lisää värejä. Tein vähän pastellikynä tutkimusta ja huomasin ettei Suomessa myydä oikein näitäkään. Paitsi Derwentiä joka saakutin puljussa ja niitä en enää halua. Se on ihan jees merkki, mutta osa kynistä ei ole niin valonkestäviä kuin haluan. Toinen mitä löytyy, jos ei nyt ihan jokaisesta niin jokatoisesta on Koh-I-Noor. No en halua vältämättä sitäkään. Eli piti sitten taas mennä tutkimaan ulkomaan kauppoja.
Olen niin tyytyväinen ollut noihin faberin värikyniin, että halusin samoja myös pastellikyninä.
Katsoin ensin Amazonin tarjontaa, mutta kun halusin kynät yksittäin, en valmista pakettia, päädyin sitten etsimään liikettä mistä voin suoraan ostaa. Englannista sitten löytyi liike The watercolour artist missä sattui olemaan vielä alennuksessa vain 1,28£ kappale. Ostin näin ensialkuun 18 kappaletta, värit erilaisia ruskeita ja harmaita + musta ja valkoinen, jatkossa sitten lisää jos nämä on laadultaan sellaiset mistä tykkään. Tuolla samaisessa kaupassa on myös faberin värikynät yksittäin myytävänä, vink vink jos joku kaipaa. 
Vielä en näitä ole päässyt testaamaan, kun Oskukin kerkesi valmistumaan ennen kuin nämä tuli postissa mutta seuraavaan sitten :)4 kommenttia:

 1. Tähän ei todellakaan ole pakko vastata (itse vedät rajan siihen mitä kerrot ja et), mutta olen miettinyt sitä, että saako tälläisella taidealalla tienattua elantonsa vai teetkö muitakin töitä...? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki voin vastata, eihän tämä mikään salaisuus ole. Eli en ainakaan vielä tienaa riittävästi pelkästään tauluillani. Osuuskuntayrittäjä olen oikeutettu saamaan työttömyystukea niiltä päiviltä kun ei töitä ole. Eli osittain elän kelan tuilla ja osittain omilla taulurahoilla. Tietenkin aina vähän vaihtelee miten hyvin tauluja kaupaksi menee ja koko ajan paremmin ja paremmin. Tälle vuodelle olen jo tienannut enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä ja edessä on vielä koko vuoden kiireisin aika eli joulutilaukset. Toivottavasti ensi vuonna nousu jatkuu ja pärjäisin paremmin ilman kelan avustuksia.
   Kyllähän suomessa on taiteilijoita ketkä elättää itsensä pelkästään maalaamalla, mutta paljon töitähän se vaatii. Ja taulujen hinnat pitäisi olla isommat kuin mitä mulla on. Myyn tauluni aivan liian halvalla niiden laatuun ja tekemiseen menevään aikaan nähden. Oon vaan huono kiskomaan rahaa ihmisiltä :D Jos tuplaisin taulujen hinnat, pärjäisin jo huomattavasti paremmin, jos siis enää siinä vaiheessa asiakkaita olisi.. Nytkin osa ihmisistä pitää mun tauluja liian kalliina ja häviävät siinä vaiheessa kun näkevät hinnaston...

   Poista
 2. Huh, ompas pelottavan samannäköinen kuin oma edesmennyt koiravanhus. Tiedätkö Oskusta yhtään enempää, esimerkiksi rotua? Mun koira oli joskus -97 tai -98 syntynyt kultainennoutaja - norjanharmaa sekoitus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En valitettavasti tiedä minkä rotuinen Osku on.

   Poista