Taidetarvikkeiden esittely, osa 2

Öljyvärimaalauksen tarvikkeet

Ensimmäinen öljyvärimaalaus tuli tehtyä lähemmäs 15 vuotta sitten ja siitä asti se on pysynyt mun suosikkitekniikkana. Moni mieltää öljyvärimaalauksen vaikeaksi, mutta omasta mielestäni öljyväreillä maalaaminen on paljon helpompaa kuin akryylimaalaus. Öljyväreissä parasta on helppo maalin levitys ja kerrostaminen sekä se etteivät maalit kuivu ihan hetkessä. Olen aina ollut aika hidas maalaaja joten senkin takia öljyt sopii mulle paremmin eikä tarvitse turhaa hosua kuten akryylien kanssa jotka kuivuu melkein samantien kun sen tuubista ulos ottaa. 

Maalit

Öljyvärimaaleja multa löytyy kolmelta eri merkiltä eli Winsor & Newton, Daler-Rowney ja Lefranc & Bourgeois.
Tuubeja säilytän puusalkussa joka kyllä alkaa olemaan  täynnä ja kohta varmaan joutuu miettimään jotain muuta säilytysratkaisua.
Värejä on nyt 23 kpl eli loppujen lopuksi värejähän on aika vähän koska sekoitan tarvittavat sävyt itse. Öljyväreissä on ihan turhaa ostaa kaikkia mahdollisia sävyjä koska sekoitus on kuitenkin helppoa ja yleensä sävystä tulee parempi itse sekoittamalla kuin suoraan purkista käyttämällä.



Vasemmalta oikealle: Buff Titanium, Yellow Ochre, Raw Sienna, Burnt Sienna, Raw Umber, Burnt Umber ja Indian Red.

Cadmium Orange, Gadmium Yellow, Lemon Yellow ja Gold.

Scarlet Lake, Alizarin Grimson, Blue Violet, Ultramarine, Prussian Blue ja Coeruleum.

Yellow Green, Sap Green ja Terre Verte.

Lamp Black, Ivory Black ja Titanium White.

Pohjat

Pohjina käytän yleensä aina pingotettua kangaspohjaa, joko puuvilla -tai pellavakankaalla. Viime aikoina olen ostanut pohjat läheisestä kehystysliikkeestä josta saa pohjat omien mittojen mukaan, kangas on näissä laadukas italialainen puuvilla ja puurimat suomalaista mäntyä. 
Hinnaltaan vähän kalliimpia mitä aikaisemmin olen käyttänyt, mutta laatu on ihan mieletön ja kankaan pinta ihanan silkkisen pehmeä. 
Pohjissa on isoja eroja laadussa ja ihan halvimpia ei välttämättä kannata ostaa koska kankaan kuitenkin pitäisi kestää hyvänä kymmeniä vuosia. Halvemmissa pohjissa myös puuosat ovat yleensä aika rimpulat sekä kangas löystyy maalatessa eikä välttämättä kiristy kunnolla vaikka kiiloja kiristäisikin. 
Joten suosittelen satsaamaan laadukkaaseen kangaspohjaan! :)


Välillä käytän myös puuta maalauspohjana.

Maalausnesteet

Öljyvärejä tarvitsee yleensä aina ohentaa ennen maalausta. Ohennukseen käytetään joko valmista maalausnestettä tai omaa öljy + tärpätti sekoitusta. 

Vasemmalla on Lefranc & Bourgeoisin Colourless painting medium, maalineste joka nopeuttaa vähän öljyvärin kuivumista. Keskellä on Winsor & Newtonin pellavaöljyä ja vasemmalla Michael Harding's oil paint medium.


Tärpättiä käytän siveltimien pesemiseen ja välillä myös ohentamiseen jos on tarvis saada maalista mahdollisimman nestemäistä.

Pienessä metallikipossa on hyvä pitää tärpätiä ja maalinestettä maalauksen aikana. 

Välivernissaa laitetaan valmiin öljyvärimaalauksen päälle. Vernissa tasoittaa öljyvärien kiiltovaihtelua ja suojaa pintaa pölyltä ja lialta. Välivernissan voi laittaa maalauksen päälle heti kun maali on kosketuskuiva koska se ei estä kuivumisen jatkumista. Lopullista tauluvernissaa ei voi laittaa kuin aikaisintaan 6-12kk kuluttua maalaamisesta.

Paletti

Paletteja löytyy useampi, pari puista ja pari muovista. Tykkään käyttää eri tauluilla omia paletteja, jottei maaleja aina tarvitse olla puhdistamassa pois eri taulujen välillä, maali kuitenkin pysyy paletilla märkänä viikonkin ja näin säästää ettei maalia mene hukkaan niin paljoa.



Siveltimet

Kyllä, niitä on aika paljon :D 104 kpl itseasissa, oli pakko laskea... Osa näistä on kyllä vesivärisiveltimiä ja osa sellaisia mitä ei tule oikeastaan ikinä käytettyä.
Suurin osa siveltimistä on synteettisiä, olen todennut ne parhaimmiksi ja kestävimmiksi. Tykkään käyttää pehmeitä ja joustavia siveltimiä, niillä saa helpommin pieniä yksityiskohtia kuin jäykillä sianharjassiveltimillä mitä monesti suositellaan öljyväreille.
Mitään hurjan kalliita siveltimiä multa ei löydy koska en ole huomannut eroa kalliimman ja halvemman siveltimen kestävyydessä. Joitain kalliimpia olen joskus ostanut ja samalla tavalla olen saanut ne kulutettua kun halvemmatkin.


Tarkemmat kuvat otin vain niistä mitä eniten tulee käytettyä.

Isoimmat lattasiveltimet

 Viuhkasiveltimiä

 Kärkisiveltimiä

 Lineo siveltimiä

 Pienempiä lattasiveltimiä ja pyöristettyja lattasiveltimiä
 Viistosiveltimet

Palettiveitsiä käytän värien sekoituksessa (lähinnä pienin noista) ja tietenkin niillä voi myös maalata kankaalle.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
Seuraavassa osassa esittelen pastellivälineet



3 kommenttia:

  1. Nää tarvike postaukset on kivoja! Ehkä saa itsekin kipinän hankkia jotain...joskus tuli kuviksessa käytyä vuosia ja siellä kyllä tykkäsin maalata :) Ja kylläpä sydän lääpällään katsoin kun meidän mamma tuolla sivussa pällisteli ;)

    VastaaPoista
  2. Mukava nähdä tarvikkeita, joita käytät maalaamisessa. On myös hyvä, että olet löytänyt paikan, josta saat mitoitettuja pohjia tauluille. Minä rakastan taidetta, mutta en ole siitä koskaan ollut kovinkaan hyvä. Nyt olisikin etsinnässä henkilö, joka voisi maalata minulle muotokuvan. https://www.markkujarvelin.com/

    VastaaPoista